Vitamines en je goed voelen

Geplaatst op door

xandrasplace

Vitamines en je goed voelen

Hoi allemaal,

Zoals in deel 1, Dat kun je hier lezen, beloofd, vandaag weer een deel over essentiële voeding supllementen. Vandaag een aantal vitamines.
Laat me allereerst even vertellen waarom je supplementen zou moeten nemen.

  1. Het lichaam heeft tal van vitaminen, mineralen en andere gezonde stoffen in voldoende mate nodig om goed te kunnen functioneren. Met een voedingssupplement kun je tekorten helpen voorkomen, zodat je gezond en vitaal door het leven kunt gaan.
  2. De individuele behoefte aan bepaalde vitaminen, mineralen of andere gezonde stoffen kan hoger zijn dan gemiddeld. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, roken, medicijngebruik, leeftijd of erfelijke aanleg. Supplementen kunnen helpen om aan die verhoogde behoefte tegemoet te komen.
  3. Er zijn maar weinig mensen die dag in dag uit een gezond en gevarieerd dieet met voldoende groente, fruit en gezonde vetten uit bijvoorbeeld vis volgen. Ook dan is het een geruststellende gedachte om essentiële stoffen via een voedingssupplement toch binnen te krijgen.
  4. Zelfs als je een gezond en gevarieerd dieet volgt, dan nog kunnen door het bewaren en bereiden van voedsel belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. In zulke gevallen zitten er dus minder gezonde voedingsstoffen in je eten dan je eigenlijk denkt.
  5. Door moderne landbouwmethodes, bodemverarming, langere opslag en geïndustrialiseerde bereiding bevat voeding minder gezonde stoffen dan vroeger. Op die manier wordt het op den duur heel moeilijk om van alle essentiële stoffen voldoende binnen te krijgen zonder voedingssupplement

Vitamines

Vitamine E

Vitamine E speelt een rol in rode bloedcellen en spier- en andere weefsels en het versterkt het afweersysteem. Ook is het een belangrijke antioxidant. Vitamine E lijkt de kans op hart- en vaatziekten, prostaatkanker en Alzheimer te verkleinen. Het slikken van vitamine E wordt vaak aangeraden als middel tegen veroudering.

Noten rijk aan vitamine E!
Vitaminen E zit in: Eieren, Zonnebloemolie , arganolie en andere plantaardige oliën. Ook zit het in groenten, granen en in sommige margarines.
Hoeveel vitamine E heb je dagelijks nodig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine E is 10 mg voor mannen en 8 mg voor vrouwen.

Vitaminen B

Vitaminen B complex
Vitaminen B spelen een belangrijke rol in de cellulaire celstofwisseling en zijn nodig ten behoeve van de opslag en afbraak van suiker, vetten en eiwitten. Het menselijke lichaam kan B-vitaminen niet zelf aanmaken. Via het voedsel moeten we ze binnenkrijgen. Een te veel van deze vitaminen verlaten het lichaam in kleine hoeveelheden via de urine.

Voor meer info klik hier
B-vitaminen hebben vele functies in het lichaam. Sommige helpen energie vrij te maken uit de voeding zoals vitamine B1 en B2, anderen helpen bij vermoeidheid zoals vitamine B5 en foliumzuur en er zijn B-vitaminen die bijdragen aan hersen- en zenuwfuncties, zoals vitamine B6 en B12. B-vitaminen werken samen en voor dagelijks onderhoud is daarom een B-complex te prefereren boven enkelvoudige B-vitaminen.
Vitaminen b zitten o.a. in Graan, melkproducten, groenten, fruit, vis en chocolade(! 🙂 ). De hoeveelheid die je nodig hebt is zo wisselend per persoon en wat je doet. Dit kun je beter zelf even opzoeken in Google.

Deel 1 vind je hier

Deel 2 uit de serie supplementen, vitamines en mineralen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*